loader

Je verwarming perfect dimensioneren?
Warmteverlies.be biedt warmteverliesberekeningen aan

Warmteverlies.be is de juiste keuze voor een professionele warmteverliesberekening volgens de norm 12831. Onze deskundige teamleden zorgen ervoor dat je E-peil daalt en dat je de best mogelijke resultaten behaalt. Laat ons je helpen je gebouw energie-efficiƫnter te maken en te voldoen aan de EPB-regelgeving.

Waarvoor wordt een warmteverliesberekening gebruikt?

Een warmteverliesberekening volgens norm 12831 is een belangrijk hulpmiddel voor bouwers, architecten en energieadviseurs om de energieprestaties van gebouwen te bepalen. Deze berekening geeft aan hoeveel warmteverlies een gebouw heeft en welke maatregelen nodig zijn om dit te verminderen.

Warmteverliesberekening verplicht binnen EPB

In Vlaanderen is het sinds 2021 verplicht om een warmteverliesberekening op te stellen volgens de norm 12831 voor nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Dit is een belangrijke stap naar energiezuinig bouwen en het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.


Hoe een warmteverliesberekening bijdraagt aan het lager E-peil in de EPB-berekening

Een warmteverliesberekening volgens de norm 12831 is een essentieel onderdeel van de EPB-regelgeving en kan ervoor zorgen dat het E-peil van een gebouw wordt verlaagd. Deze berekening is een technische analyse van de warmte- en energiebalans van een gebouw, waarin de warmteverliezen en -winsten van het gebouw worden geĆ«valueerd. De resultaten van de berekening kunnen worden gebruikt om te bepalen hoeveel energie een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling en om mogelijke verbeteringsmaatregelen te bepalen. Door een warmteverliesberekening uit te voeren, kunnen eigenaars en bouwheren ervoor zorgen dat hun gebouw voldoet aan de vereisten van de EPB-regelgeving en een lager E-peil behaalt.

Te warm? Warmteverlies.be biedt ook koellastberekening aan

Om een efficiƫnte airconditioner te hebben, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je airconditioner de juiste afmetingen heeft. Als je een airconditioner hebt die te licht is voor je huis, zal hij constant moeten draaien om aan de vraag te voldoen. Dit kan leiden tot een zeer hoge elektriciteitsrekening. Alleen een berekening van de koellast kan de meest efficiƫnte manier om te koelen opleveren.

Airconditioning installeren?

Als je huis te warm is om comfortabel te zijn, ben je misschien geneigd om snel een airconditioner te installeren. Zoals hierboven vermeld kan een over of onder gedimensioneerde airconditioner leiden tot extra kosten. Laat een koellastberekening uitvoeren om te weten of de geplande airconditioner geschikt is voor jouw huis!

Een koellastberekening helpt je te bepalen welke capaciteit de airconditioning moet hebben voor jouw gebouw. Dit is afhankelijk van de oppervlakte, isolatie, het gebruik, schaduw, enz. Alleen zo kan een ruimte het hele jaar door een comfortabele binnentemperatuur behouden.

Inefficiƫnte situaties

In sommige huizen is het airconditioningsysteem zo inefficiƫnt dat het de hele dag draait. Als je een airconditioner hebt die te licht is voor je huis, zal hij de hele tijd moeten draaien om aan de vraag te voldoen. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen en een kortere levensduur van je systeem. Een juist afgestemd systeem moet het hele jaar door comfort bieden zonder meer dan 5% af te wijken van de correcte dimensionering.

Vier factoren die de prestaties van de airconditioner beĆÆnvloeden

De eerste factor die ervoor kan zorgen dat je airconditioner niet constant werkt, is het vermogen van je systeem. Als je airconditioner te weinig vermogen heeft, kan hij je huis niet efficient koelen en zal hij langer en harder moeten werken dan nodig is. Een te groot systeem verspilt energie door meer te koelen dan nodig is.

De tweede factor die onnodig elektriciteitsverbruik kan veroorzaken, is slechte isolatie van het huis. Hierdoor kan er tijdens de zomermaanden warmte door het huis worden geabsorbeerd, wat het koelen bemoeilijkt.

Een derde factor die leidt tot hogere energiekosten dan normaal is het gebruik; als iemand het hele jaar door 24 uur per dag in een huis woont, stelt hij hogere eisen aan comfort. Het huis warmt ook sneller op omdat er meer apparatuur draait, zoals een laptop, verlichting, ventilatie, ... De bewoners zelf geven ook warmte af (+/- 100 Watt per uur).

Ten slotte kan je luchtlekken hebben in de isolatieschil van het gebouw (het gebouw is niet luchtdicht). De lucht kan zowel buiten als binnen lekken, wat kan leiden tot extra warmtewinst in de zomer en warmteverlies in de winter.

Het belangrijkste element om rekening mee te houden

De capaciteit van je airconditioner is de belangrijkste factor om rekening mee te houden. De grootte van het huis en hoeveel zonlicht er door alle ramen komt, bepalen hoe krachtig de airconditioning moet zijn. Als een huis bijvoorbeeld een groot raam op het zuiden heeft dat veel warmte doorlaat, moet er een iets krachtiger airconditioningsysteem worden geĆÆnstalleerd.

Hoe meer ramen en hoe meer zonlicht, hoe krachtiger de airconditioner moet zijn.

Conclusie: de ideale airconditioner

Als je huis niet koel aanvoelt, komt dat omdat er te veel warmte je huis binnenkomt. De warmte is afkomstig van zonlicht, hogere buitentemperaturen, gebruik van het huis en luchtinfiltratie door kieren in de muren.

Zonder koellastberekening installeer je een te licht of te zwaar systeem. Beide leiden tot veel extra kosten. Alleen met een koellastberekening kan het ideale airconditioningsysteem worden gedimensioneerd.

Contacteer ons